Cseh sörök

Ismerje meg az igazi cseh sörök ízét!

Felidézné prágai utazásának emlékét? Megismerné a cseh sörök ízvilágát? Egy korsó eredeti cseh sör a pécsi Bohemia Sörkonyhában, és Ön úgy érezheti, mintha egy cseh sörözőben üldögélne. A cseh söröket sorban kóstolhatja végig. Kezdje a csapolt világossal, majd ízlelje meg a barna sört, végezetül kortyoljon bele a Pécsen igazi kuriózumnak számító fekete sörbe. Az este végére tudni fogja, melyik az Ön kedvenc cseh söre ebben a pécsi sörözőben.

Történelem

A sörfőzés tradíciója Vyškovban a középkorba nyúlik vissza. 1460-ban a Tas Boskovivei püspök megújította a vyškov-i polgárok, a husztita háborúk során megszűntetett sörfőzési jogát, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy a háború előtt is folyt itt sörfőzés. A város sörfőzési jogának írásos elismeréséről 1498-ból és 1588-ból is maradt ránk emlék.

A mai sörgyár építését 1680-ban fejezték be Karel Lichštej olomouci pöspök utasítására. Az Olomouci Püspökség 1680-tól 1855-ig saját maga üzemeltette a sörgyárat. Ezt követően a sörgyárnak több üzemeltetője volt 1945 végéig. Többször pusztított a gyárban tűz, de a sörgyártás mindig megújult, 1908-ban üvegtöltő berendezés is felszerelésre került. 1945-ben nemzeti igazgatás alá került, majd 1948-ban a gyárat államosították.

Nem régiben a sörgyár felújítása, technológia fejlesztése lezajlott, de a sör gyártása a hagyományos módon folyik továbbra is. A termékek magas minősége megbecsülést vívott ki, közkedvelt sör egész Morvaországban.

 

Atlet

Atlet Alacsony 3,3%-os alkoholtartalommal rendelkező világos sör. Könnyed, világos színű, enyhén keserű, természetes széndioxidban gazdag sör. Napközben, a folyadákutánpótlás érdekében is fogyasztható, de munkához és sportoláshoz is kitűnő. Fogyasztása 8-10 0C-on ajánlott.

Březňák

Březňák Ennek a 12% extrakttartalmú, 5,2 %-os alkoholtartalmú pilzeni típusú sörnek a készítésekor nagy gondot fordítanak az alapanyag kiválasztására és a technológia folyamat betartására. Alacsony hőmérsékleten erjesztőtartájokban érlelik 60 napon keresztül. Színe a világos borostyánkőhöz hasonló, íze közepesen telt, finoman kesernyés. Magas komlótartalma miatt jó étvágygerjesztő, fogyasztása 8-10 0C-on ajánlott.

Generál

Generál Speciális 14%-os extratktartalommal és 6%-os alkoholtartalommal bíró prémium kategóriás sör. Különlegesen válogatott alapanyagból, a technológia betartására fordított maximális figyelemmel készül. Karakteres teltségét és kellemes keserűségét a hosszú ideig tartó 0-1 0C-on történő erjesztés adja. Speciális tulajdonságait 8-10 0C-on fogyasztva mutatja meg a leginkább.

Jubiler

Jubiler A Vyškov-i sörgyár alapításának 325.-évi évfordulójára készült el a 16,8%-os extraktatralommal és 7,5%-os alkoholtartalommal rendelkező sörkülönlegesség. Íze telt, erősen keserű, színe sötét borostyán, habja sűrű. A gyár leghosszabban érlet söre.

Havran

Havran Ez az igazi cseh fekete sör 11%-os extratktartalommal és 4,5%-os alkoholtartalommal bír. Gártásához négy különböző speciális malátafajtát használnak fel. Íze jellegzetesen telt malátaíz, karamell jegyekkel, illata is a malátát idézi, színe sötét barna csaknem fekete. Fogasztása 10-12 0C-on ideális.

Řezák

Řezák Ez a félbarna sör 11%-os extrakttartalommal, 4,5 %-os alkoholtartalommal rendelkezik, kitűnöen egészíti ki a gyár sörkínálatát. Készítésének lényege, hogy a technológiai folamat egy bizonyos időpontjában két különböző fajta sör keverésével állítják elő. Fogyasztása 9-11 0C-on javasolt.

Alkostop

Alkostop Első sorban a sofőröknek készül és mindenkinek akinek az alkohol fogyasztás nem javasolt, 8-10 0C-on javasolt a fogyasztása.